
Je bent in principe niet verplicht om een werknemer te begeleiden bij ontslag. Maar soms kan het verstandig zijn om hulp aan te bieden. Zeker als het ontslag van de werknemer zeer wenselijk is. Door jouw hulp toon je goed werkgeverschap, waardoor de werknemer de organisatie mogelijk met een beter gevoel verlaat. Of misschien geeft jouw hulp net het laatste zetje omdat een WW aanvragen vrij eenvoudig is met de checklist WW, de WW-app of de Youtube filmpjes.
Je bent zeker niet de eerste werkgever die deze vragen gesteld krijgt bij een ontslaggesprek:
Hoe zit het mijn WW? Hoe moet ik dat aanvragen? Hoelang heb ik recht op WW?
Realiseer je wel dat je goed op de hoogte moet zijn van alle wijzigingen in de WW. Gelukkig stelt het UWV hiertoe tools ter beschiking.
Checklist WW
Een handig document is de Checklist WW. Hierin legt het UWV stap voor stap uit wat een werknemer moet doen om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering en deze te behouden. Attendeer jouw toekomstige werknemer op deze checklist en hij is meteen volledig op de hoogte. Deze checklist neemt veel vragen weg. Voor eventuele onduidelijkheden kan hij contact opnemen met het UWV.
Wegwijzer WW app en instructievideo’s WW
Het UWV gaat met zijn tijd mee. De (ex) werknemer kan zich inmiddels ook laten informeren via zijn smartphone of tablet via de Wegwijzer WW app. Deze gratis app is voor werknemers die op of na 1 juli 2015 werkloos zijn geworden.
De app verstuurt een melding naar de werknemer als hij actie moet ondernemen voor zijn WW. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving bij het UWV op werk.nl, die uiterlijk op de tweede dag van werkloosheid moet plaatsvinden. Dit wordt in praktijk nog wel eens vergeten. De werknemer wordt vervolgens gekort op zijn uitkering.
Instuctievideo's op youtube
Het UWV heeft een aantal instructievideo’s online gezet om het invullen van diverse WW-formulieren te vergemakkelijken.
Rekenhulp WW hoogte en duur
De hoogte en duur van de WW-uitkering zijn afhankelijk van de leeftijd en het arbeidsverleden van de (ex) werknemer. De leeftijd is bekend, maar het arbeidsverleden vaak niet of is onvolledig bekend.
Verwijs de (ex) werknemer naar de handige WW rekenhulp van berekenhet.nl. Deze gratis tool berekent hoeveel WW de werknemer ontvangt en hoelang zijn uitkering duurt. De tool houdt rekening dat iedere drie maanden de maximale duur verkort wordt met één maand (van 38 tot 24 maanden in 2019). Daarnaast geven de jaren dat de werknemer gewerkt heeft vanaf 2016 maar recht op een halve maand WW in plaats van een hele maand.
Vragen over checklist WW of andere hulpmiddelen van het UWV?
Neem contact op met de Personeelsman bij eventuele vragen of onduidelijkheden.
De checklist WW is ook terug te vinden in de stappenplannen van het ontslag en in de tips voor een goed ontslaggesprek.