Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe ontslagrecht 2015?
Wat hebben de aanzegplicht, de nieuwe ontslagroutes, de transitievergoeding en billijke vergoeding, de bedenktijdperiode en de scholingsplicht met elkaar gemeen? Het betreffen allemaal wijzigingen in het nieuwe ontslagrecht die per 1 januari 2015 en 1 juli 2015 gefaseerd zijn ingegaan via de Wet Werk & Zekerheid (verder afgekort als WWZ). Zie jij door de bomen het bos nog? Het is tijd voor antwoorden op de meest belangrijke vragen over de nieuwe ontslagregels.
Hoe ontsla je een werknemer?
Ontslag is voor veel werkgevers gelukkig geen dagelijkse routine. Maar wat als je te maken hebt met een lastige of een disfunctionerende werknemer? En wat als het even iets minder gaat met je bedrijf? Vrijwel iedere ondernemer met personeel krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het is daarom goed om je vooraf te verdiepen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het ontslagrecht. Kortom, hoe ontsla ik een werknemer?
Zes redenen om een werknemer te ontslaan
In het nieuwe ontslagrecht zijn er minder ontslagredenen en bepaalt de reden van het ontslag nu de route. Bij langdurige ziekte en bedrijfseconomische ontslag loopt de route van ontslag via het UWV. Alle overige redenen gaan via de kantonrechter.
Het betekent wel dat je als werkgever écht aan de bak moet als het aankomt op dossiervorming. Het is nog steeds goed mogelijk om bijvoorbeeld een disfunctionerende medewerker of een werknemer door een reorganisatie te ontslaan. Met een goed dossier dat voldoet aan de toetsingsregels van het nieuwe ontslagrecht is dit zelfs goedkoper als voorheen. Lees de stappenplannen of download de e-book pakketten.
Vier manieren om geen ontslagprocedure te voeren
Als je een vaste werknemer wilt ontslaan, dan kom je niet zo gemakkelijk van hem af. Je moet een ontslagprocedure opstarten bij het UWV of bij de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Maar er zijn gelukkig ook andere mogelijkheden. Lees de stappenplannen of download de e-book pakketten.
Vaststellingsovereenkomst nodig?
De Personeelsman beschikt over een breed scala aan overeenkomsten die zich in de praktijk hebben bewezen. Met deze kennis helpen wij werkgevers graag verder met het opstellen van een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd). Wij maken deze op maat voor ieder bedrijf en voor iedere ontslagsituatie. Wij helpen je graag per mail, telefoon of op locatie. Alles is mogelijk.
Wij helpen bij ontslag
Een advocaat of jurist is niet noodzakelijk bij een ontslagtraject. De Personeelsman heeft specialisten die helpen het ontslag goed te laten verlopen en betaalbaar te houden.