Werknemer ontslaan

Vrijwel iedere ondernemer met personeel krijgt vroeg of laat te maken met ontslag. Je kunt je het echter niet financieel veroorloven om een keer de plank mis te slaan. Er liggen in het nieuwe ontslagrecht verschillende gevaren op de loer. Een werknemer ontslaan is lastiger, maar zeker niet onmogelijk. 

Een werknemer ontslaan: wat komt daarbij kijken?​

Zo kun je niet meer kiezen of je het ontslag voorlegt aan het UWV of de kantonrechter. De reden van het ontslag bepaalt de ontslagroute. Ook moet een ontslagdossier voldoen aan specifieke toetsingsregels. Lukt het je deze toets te doorstaan, dan betaal je een transitievergoeding. Maar je kunt flink duurder uit zijn met een boete bovenop de transitievergoeding bij ‘laakbaar gedrag’. Dit noem je de billijke vergoeding.

Een andere nieuwe regel is dat je een werknemer met een tijdelijke overeenkomst een maand vooraf aanzegt als je niet wilt verlengen. Dit noem je de aanzegtermijn. Je mag dan maximaal een extra maandsalaris aan de medewerker overmaken als je dit vergeet. Dit kan de mokerslag voor je bedrijf betekenen. Kortom, uitkijken dus! Lees meer over de volgende onderwerpen.

Meer weten over ontslag?

Aanbieding

Wil je alle informatie rustig nalezen?

Koop het e-book met extra uitleg en tips

+ ontvang tenminste 10 tools


+ 15 minuten gratis advies

Werknemer ontslaan / bijgewerkt op 27 juli 2015